3-daagse aardbevingsoefening

De Veiligheidsregio Groningen heeft halverwege november 2018 een 3-daagse aardbevingsoefening gehouden in Zuidwolde. Aan Degelijk Design is de opdracht gegeven om ervoor te zorgen dat de conclusies van deze oefening een perfecte visuele weergave krijgen. Zowel voor de eindpresentatie als het evaluatierapport.

Per dag zijn er drie leerdoelen vastgesteld door de Veiligheidsregio Groningen. Deze zijn na de oefening geëvalueerd en geanalyseerd. Uit de gesprekken die ik heb gevoerd met de betrokkenen blijkt dat elk leerdoel net zo belangrijk is. Oftewel, wat op dag één geleerd is, is net zo nuttig als wat op de laatste dag naar voren is gekomen. Puzzelstukken dus!

Puzzelstukken die elk op hun eigen manier aan elkaar gelegd kunnen worden. Qua vorm heb ik dus moeten zoeken naar een puzzel die deze kenmerken ook heeft. Want alleen op deze manier kan ik zowel het geheel als de individuele leerdoelen goed naar voren laten komen. Mijn zoektocht heeft mij uiteindelijk naar de tangram gebracht. Een tangram heeft normaal gesproken 7 stukken. Maar als ontwerper ben ik natuurlijk niet gebonden aan regels.

Voor de visuele weergave heb ik de puzzelstukken naar voren laten komen in elke afbeelding van het rapport. Van foto’s van personen tot aan de leerdoelen en de conclusies. Daardoor wordt duidelijk dat alles en iedereen even belangrijk is geweest tijdens deze oefening. Het naar voren laten komen van meerdere puzzelstukken wordt hierdoor ook visueel mogelijk, door deze te laten opvallen en de overige stukken op de achtergrond te laten.

Wil je meer weten over deze oefening. Of het gehele rapport lezen? Dat kan via deze link. Je komt dan terecht op de website van de Veiligheidsregio Groningen.

Heb jij ook een rapport of een presentatie die je er visueel uit wilt laten springen? Neem dan contact met mij op!

3da-08
3da-06
3da-07
3da-01
3da-02
3da-05
3da-04
3da-03

Bekijk ook deze projecten