In deze blogserie vertel ik je hoe ik tot een goede huisstijl en een passend logo kom voor jou als opdrachtgever. In blog 1 schreef ik over doelstellingen en uitstraling van je bedrijf. Als ik een globaal beeld heb van wat je bedrijf is en waar je voor staat, ontstaan de eerste contouren voor het bepalen van een passend design. Als ik toch meer informatie wil over het bedrijf of over het product, dan kies ik voor het uitwerken van een archetype, ofwel een merkpersoonlijkheid. Archetypes zijn ooit bedacht door Carl Jung, een bekende pyscholoog uit de vorige eeuw, en worden vaak ingezet door marketeers. Er zijn 12 types of karakters die elk een eigen betekenis en kracht hebben. Elk archetype staat voor wie je bent en wat jou typeert. Dit zijn ze:

Archetype

Typologie

Begrippen

Kracht

Voorbeelden

Optimist Vertrouwde merk Vertrouwen, puurheid, optimisme, oprechtheid Geloof hebben en houden Ebay, SOS Kinderdorpen
Loyalist Sympathieke merk Vriendelijk, toegankelijk, supportive, nuchter Bereikbaar maken Ikea, Jumbo, Margriet, Belastingdienst
Verzorger Verzorgende merk Generositeit, harmonie, aandacht, (op)voeden Zorgen Rode Kruis, Hallmark, BlueBand, Rabobank
Minnaar Gepassioneerde merk Sensualiteit, verleiding, schoonheid, extase Liefhebben Alfa Romeo, Magnum
Nar Fun merk Humor, plezier maken, opwinding, relativeren Plezier hebben Ben & Jerry, Bolletje, Oerrr
Rebel Rebelse merk Gonventies uitdagen, disruptie, vrijheid Regels / taboes doorbreken EesyJet, BNN, Wakker dier
Ontdekker Verkennende merk Avontuur, autonomie, mogelijkheden Nieuwsgierigheid Lonely Planet, VPRO
Schepper Verbeeldende merk Visionair, verbeelding, craetiviteit, intuïtie Scheppend vermogen Tesla, Apple, Lego
Strijder Strijdende merk Doel- / resultaatgericht, discipline, moed Ambitie Tony’s Chocolonely, Nike, BMW
Magiër Magische merk Illusie, fantasie, magie Transformatie totstandbrengen Warchild, Axe, Red Bull
Wijze Wijze merk Wijsheid, vakmanschap, kennis en begrip Wijsheid KWF, Audi, Dyson
Heerser Controlerende merk Orde, prestige, hiërarchie, structuur Richting geven Mercedes, Nespresso, Albert Heijn

Als ik voor jou aan de slag ga, onderzoek ik dus de identiteit, welke archetypes je vertegenwoordigt (ja, het kan er meer dan 1 zijn) en welke kracht of krachten je merkpersoonlijkheid heeft. Neem bijvoorbeeld deze twee automerken: BMW en Mini. Beide merken komen voort uit hetzelfde concern maar hebben een totaal verschillende merkidentiteit. BMW is in essentie een heerser, terwijl Mini meer een rebel is. Logo, huisstijl en look & feel zijn daarom ook totaal anders, net als de doelgroep.

Je markt en je doelgroep
Daarna zoom ik in op de markt waarin je actief bent. Marketinggoeroe Jos Burgers zei het ooit zo treffend: wat is jouw plek in het weiland? Sta je tussen al die anderen of weet je een eigen unieke plek te bemachtigen?

Interessant dus om eerst jouw positie in de markt te onderzoeken alvorens te starten met de ontwikkeling van een beeldmerk. Als ik naar jouw markt kijk, vraag ik me het volgende af:

» Wie zijn de bedrijven die een vergelijkbare dienst of product aanbieden?
» Wat voor logo hebben ze, wat is hun look & feel?
» Hoe manifesteren deze partijen zich in hun marketing & communicatie? Hoe ziet bijvoorbeeld hun website eruit? Wat is hun belofte naar de markt?
» Wie zijn hun klanten?
» Wie van je concurrenten is succesvol en wie niet?

Vervolgens onderzoek ik wie jouw klant is. Soms heb jij als opdrachtgever die klant al gevonden, soms is het nodig om een zogenaamd persona te maken: een profiel van jouw ideale klant. Zo krijg je op hoofdlijnen inzicht in hoe jouw klant zijn leven leidt en wat voor rol jouw bedrijf of jouw product in het leven van je klant speelt. Ik onderzoek dan bijvoorbeeld waar je klant winkelt, wat voor auto hij rijdt en welke tijdschriften hij leest. Ik zal hier in een andere blog nog eens uitgebreider aandacht besteden.

Tot zover. Wil je vast weten wat de volgende stap is? Het logo-ontwerp! Hierover meer in mijn volgende blog.